Deze aanleginstructie is geschikt voor daken met een maximale dakhelling van 20 graden.

Zelf een groendak aanleggen

Wist je dat het zelf aanleggen van een groendak helemaal niet zo moeilijk is? Sterker nog, zelfs zónder groene vingers heb jij binnen no-time je eigen sedumdak gerealiseerd. Voor het extra hulp kun je de instructievideo hiernaast bekijken. Gaat dat iets te snel, dan neem je gewoon onderstaand stappenplan nog eens door.

Instructies voor een traditioneel groendak

Je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk. Het is dan ook handig dat je weet wat je moet doen vlak voor én na de levering. Let op! Dit is de instructie voor de Plus en Premium pakketten uit onze webshop.

Voorbereidingen

  • Zorg dat, als je op flinke hoogte werkt, je voldoet aan de veiligheidseisen, zoals dakrandbeveiliging, valbescherming en veiligheidshelmen.
  • Maak een realistische planning wat betreft het transport, personeel, verticaal transport en/of ander materiaal.
  • Denk aan een locatie waar de pallets met vegetatiematten direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden.
  • Creëer de mogelijkheid om het groendak direct na plaatsing te verzadigen met water.

Wat te doen na levering

  • De pallets met vegetatiematten moeten zo weinig mogelijk in de zon komen te staan.
  • Let altijd op de weersomstandigheden bij het uitrollen van de vegetatiematten. Is het warm, dan is het belangrijk om sneller te werk te gaan.
  • Zorg voor een goede verdeling van de materialen over het dakoppervlak.
  • Zorg bij het dragen van de vegetatiemat dat het uiteinde van de rol altijd bovenop ligt.

Een groendak zelf aanleggen in 9 stappen

Aanleggen plaatsen groendak 1

Stap 1 – Schoonmaken
Je begint met het schoonmaken van het dak door vuil en andere materialen te verwijderen. Controleer dan meteen of je dak niet beschadigd is en dat het oppervlak volledig waterdicht is.

Aanleg groendak 2

Stap 2 – Wortelwerend folie (optioneel)
Wij raden altijd aan om wortelwerende folie te gebruiken om schade aan je dak te voorkomen. Hanteer bij het plaatsen hiervan een overlap van 50 cm.

Plaatsen groendak 3

Stap 3 – Beschermdoek (optioneel)
Voor extra bescherming gebruik je een beschermdoek. Dit doek plaats je tot aan de rand met een stukje overlap. Zorg ervoor dat alles goed aansluit.

Aanleg plaatsen groendak 4

Stap 4 – Aanbrengen drainage
De makkelijkste manier om de drainage op maat te snijden, is om dit op de grond te doen. Vervolgens rol je de drainagebanen tot aan de dakrand, waarbij je zorgt dat alles bedekt is. Snijd nooit op je dakbedekking zelf!

Groendak aanleggen 5

Stap 5 – Profielen plaatsen
Voor je begint met de plaatsing van de profielen, zorg je ervoor dat de waterafvoer vrij is van folie, beschermdoek en drainagelaag. Hiervoor gebruik je een bolrooster of een bladvanger. De scheidingsprofielen plaats je tussen de 20 en 30 cm van de dakrand. Zorg ervoor dat de L-vorm wijst richting het grind wat later wordt geplaatst.

Groendak plaatsen aanleggen

Stap 6 – Substraat aanleggen
Hiervoor kun je er het best een hark bij pakken. Verdeel het daktuinsubstraat zo dat het de juiste hoogte heeft. Zorg ervoor dat de substraatlaag goed vochtig is voordat je de sedummatten plaatst.

Aanleg plaatsen groendak

Stap 7 – Grind aanbrengen
Het grind verdeel je tussen het profiel en de dakrand. Houd voor de grindlaag dezelfde hoogte aan als van het scheidingsprofiel.

Plaatsen aanleggen groendak

Stap 8 – Sedummatten uitrollen
De sedummatten rol je uit over de substraatlaag. Het einde van de rol leg je tegen de dakrand. Vervolgens plaats je de eerste paar centimeters en kijk je of de positie juist is. Je kunt de matten het beste op maat snijden met een stevig kartelmes. Het is belangrijk dat er geen overlap is, maar de banen wel goed op elkaar aansluiten. Kale plekken kunnen later altijd worden opgevuld met reststukken.

Aanleg plaatsen groendak

Stap 9 – Irrigeren 
De laatste stap is irrigeren. Na de aanleg van je groen dak maak je de vegetatie goed vochtig totdat de substraatlaag helemaal vol water zit. Hierdoor kunnen je sedumplantjes goed wortelen. Is er veel droogte, zorg er dan voor dat je de sedummatten regelmatig bevochtigd tijdens het aanleggen.

Groene daken
Groene daken
sedum roof zelf plaatsen
ADVIES VRAGEN MAG ALTIJD!

Een groendak voor iedereen, dat is onze missie

Voordelen sedum kopen

Waarom eigenlijk een groendak? Wij leggen aan je uit wat de voordelen zijn van sedum op jouw dak.

Subsidie op groendaken

Steeds meer gemeenten bieden subsidie op groendaken. Soms tot wel 50% op de aanschafwaarde.

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN JE UIT!

SedumSpecialist biedt 4 groendak pakketten