Zelf een groendak aanleggen
Wist je dat je een groendak best eenvoudig zelf kunt plaatsen? Hiernaast kun je een instructievideo volgen van ca. 5 min met tekst en uitleg. Ging het allemaal wat te snel, lees dan op je gemak het stappenplan door!
Instructies voor een traditioneel groendak
Hieronder lees je alles over de voorbereidingen en wat je moet doen na de levering van het traditioneel groendak pakket.
Voorbereidingen
- Let op de veiligheidseisen waar je aan moet voldoen om te werken op hoogte (bijv. dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen).
- Maak een realistische planning ten aanzien van transport, personeel, verticaal transport en/of ander materiaal.
- Wijs een locatie aan waar de pallets met sedummatten direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden.
- Controleer de mogelijkheid om het groendak direct na installatie te verzadigen met water.
Wat te doen na levering
• Zet de pallets met sedummatten zoveel mogelijk in de schaduw.
• Houd met het uitrollen van de sedummatten rekening met de weersomstandigheden. Bij warm weer is een snelle verwerking een vereiste.
• Verdeel – afhankelijk van de toegestane maximale dakbelasting – de materialen over het dakoppervlak.
• Let er bij het dragen van de sedummat op dat het uiteinde van de rol altijd bovenop ligt.
In 9 stappen zelf een traditioneel groendak aanleggen
Stap 1 – Schoonmaken
Voordat je begint is het belangrijk dat je dak vrij is van vuil, afval of andere materialen. Wanneer je dit schoonmaakt, check dan meteen of de dakbedekking niet beschadigd is en of het dak waterdicht is.
Stap 2 – Wortelwerend folie (optioneel)
Is je dak niet wortelwerend, dan raden we aan om wortelwerende folie te gebruiken en zo je dak te beschermen. Zorg er bij het plaatsen voor dat de folie goed op elkaar aansluit met een overlap van 50 cm.
Stap 3 – Beschermdoek (optioneel)
Kies je ook nog voor een beschermdoek, rol deze dan uit tot de rand en knip het op maat. Het doek moet goed op elkaar aansluiten door middel van een kleine overlap.
Stap 4 – Aanleggen drainagelaag
Voor het plaatsen van de drainage, kun je deze het beste eerst op maat snijden. Let op: doe dit nooit op de dakbedekking zelf, maar bijvoorbeeld op de grond. Rol de drainagebanen vervolgens uit tot de dakrand, haaks over het wortelwerende folie.
Stap 5 – Profielen plaatsen
Zorg altijd dat de afvoer vrij is van folie en drainagelaag voordat je de profielen plaatst. Deze kun je vervolgens afschermen met een bolrooster of een bladvanger. De scheidingsprofielen plaatst je op minimaal 20 tot 30 cm van de dakrand, waarbij de L vorm wijst richting het grind wat later geplaatst wordt.
Stap 6 – Substraat aanleggen
Het daktuinsubstraat verdeel je gelijkmatig met een hark. Hierbij is het belangrijk dat het substraat niet tussen de drainagebanen terechtkomt. Zorg dat je de substraatlaag volledig met water verzadigd voordat je de sedummatten erop legt.
Stap 7 – Grind aanbrengen
Het grind stort je tussen het scheidingsprofiel en de dakrand. Voor het grind kun je dezelfde hoogte aanhouden als de hoogte van het scheidingsprofiel.
Stap 8 – Sedummatten uitrollen
De sedummatten rol je uit over de substraatlaag. Zorg ervoor dat het uiteinde van de sedummat bovenop ligt en rol vervolgens het uiteinde van de mat voorzichtig terug. De sedummatten kun je, wanneer nodig, op maat maken met een schaar of stanleymes. Laat de banen ZONDER overlap goed op elkaar aansluiten. Evt. kale plekken kun je opvullen met reststukken.
Stap 9 – Irrigeren
Ligt alles zoals het hoort, dan is het belangrijk dat je sedummatten gelijk veel water geeft. Hierdoor kunnen de sedumplanten goed doorwortelen. Leg je jouw groendak aan in een droge periode, zorg dan voor voldoende bewatering tijdens het aanleggen.