Deze aanleginstructie is geschikt voor daken met een maximale dakhelling van 10 graden.

Zelf een groendak aanleggen

Wist je dat je een groendak best eenvoudig zelf kunt plaatsen? Hiernaast kun je een instructievideo volgen van ca. 5 min met tekst en uitleg. Ging het allemaal wat te snel, lees dan op je gemak het stappenplan door!

Instructies voor een lichtgewicht groendak

Hieronder lees je alles over de voorbereidingen en wat je moet doen na de levering van een lichtgewicht groendak.

Voorbereidingen

  • Let op de veiligheidseisen waar je aan moet voldoen om te werken op hoogte (bijv. dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen).
  • Maak een realistische planning ten aanzien van transport, personeel, verticaal transport en/of ander materiaal.
  • Wijs een locatie aan waar de pallets met vegetatiematten direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden.
  • Controleer de mogelijkheid om het groendak direct na installatie te verzadigen met water.

Wat te doen na levering

• Zet de pallets met vegetatiematten zoveel mogelijk in de schaduw.

• Houd met het uitrollen van de vegetatiematten rekening met de weersomstandigheden. Bij warm weer is een snelle verwerking een vereiste.

• Verdeel – afhankelijk van de toegestane maximale dakbelasting – de materialen over het dakoppervlak.

• Let er bij het dragen van de vegetatiemat op dat het uiteinde van de rol altijd bovenop ligt.

In 9 stappen zelf een lichtgewicht groendak aanleggen

Aanleggen plaatsen groendak 1

Stap 1 – Schoonmaken
Zorg dat je dak vrij is van vuil, afval of andere materialen. Bekijk direct of de dakbedekking niet beschadigd is en of het dak waterdicht is.

Aanleg groendak 2

Stap 2 – Wortelwerend folie (optioneel)
Wij raden aan om wortelwerende folie te gebruiken ter bescherming van je dak. Hierbij is het belangrijk dat je bij het plaatsen een overlap van 50 cm hanteert.

lichtgewicht groendak aanleggen drainagelaag

Stap 3 – Aanleggen drainagelaag
Het kan handig zijn om vooraf de drainage op maat te snijden (doe dit nooit op de dakbedekking zelf, maar bijv. op de grond). Vervolgens rol je de drainagebanen tot aan de dakrand en zorg je ervoor dat alles bedekt is.

lichtgewicht groendak aanleggen scheidingsprofiel

Stap 4 – Profielen plaatsen
Maak de waterafvoer vrij van folie en de drainagelaag. Gebruik een bolrooster of een bladvanger. De scheidingsprofielen plaats je tussen de 20 tot 30 cm van de dakrand. De L vorm wijst richting het grind wat later geplaatst wordt.

lichtgewicht groendak aanleggen substraatlaag

Stap 5 – Substraat aanleggen
De substraatlaag rol je haak uit over de drainagebanen. Zorg dat het substraat zonder overlap goed op elkaar aansluit. Zorg dat deze laag goed vochtig is voordat je de sedummatten plaatst!

lichtgewicht groendak aanleggen sedummatten

Stap 6 – Sedummatten uitrollen
De sedummatten rol je haaks uit over de substraatrol. Je start met het uiteinde van de sedummat boven en rolt vervolgens het uiteinde van de mat voorzichtig terug, waarbij je zorgt dat deze op de juiste positie ligt. De sedummatten kun je, wanneer nodig, op maat maken met een schaar of stanleymes. Laat de banen ZONDER overlap goed op elkaar aansluiten. Evt. kale plekken kun je opvullen met reststukken.

lichtgewicht groendak aanleggen grind

Stap 7 – Grind aanbrengen
Het grind verdeel je tussen het profiel en de dakrand. Voor de grindlaag kun je dezelfde hoogte aanhouden als de hoogte van het scheidingsprofiel.

lichtgewicht groendak aanleggen irrigeren

Stap 8 – Irrigeren
Na het aanleggen van de sedummatten moet je deze gelijk goed vochtig maken tot de substraatlaag helemaal vol water zit. Dit is nodig voor een goede doorworteling van de sedumplanten. Leg je jouw groendak aan in een droge periode, zorg dan voor voldoende bewatering tijdens het aanleggen.

lichtgewicht groendak aanleggen onderhoud

Stap 9 – Onderhoud en bemesting 

Sedumplantjes zijn echt krachtpatsers en hebben dus relatief weinig onderhoud nodig. Controleer 2 à 3 keer per jaar het onkruid, de bemesting en bewatering en jouw groendak ligt er het hele jaar perfect bij. Voor advies kun je natuurlijk terecht bij de SedumSpecialist.

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN JE UIT!

SedumSpecialist biedt diverse groendak pakketten aan

Ben je klaar om te beginnen met het aanleggen van je groendak? Dan is het tijd om de nodige producten in huis te halen! Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben wij groendak pakketten samengesteld. Bekijk en vergelijk ze hieronder zodat jij precies weet wat je nodig hebt.