Deze aanleginstructie is geschikt voor daken met een maximale dakhelling van 15 graden.

Zelf een groendak aanleggen

Wist je dat je met de lichtgewicht sedumtrays heel makkelijk zelf een groendak kunt plaatsen? Hiernaast kun je een instructievideo volgen van ca. 5 min met tekst en uitleg. Ging het allemaal wat te snel, lees dan op je gemak het stappenplan door!

Instructies voor de lichtgewicht sedumtrays

Hieronder lees je alles over de voorbereidingen en wat je moet doen na de levering van de lichtgewicht sedumtrays.

Voorbereidingen

  • Let op de veiligheidseisen waar je aan moet voldoen om te werken op hoogte (bijv. dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen).
  • Maak een realistische planning ten aanzien van transport, personeel, verticaal transport en/of ander materiaal.
  • Wijs een locatie aan waar de pallets met sedumtrays direct na het lossen tijdelijk geplaatst kunnen worden.
  • Controleer de mogelijkheid om het groendak direct na installatie te verzadigen met water.

Wat te doen na levering

• Zet de pallets met sedumtrays zoveel mogelijk in de schaduw.

• Houd met het uitrollen van de vegetatiematten rekening met de weersomstandigheden. Bij warm weer is een snelle verwerking een vereiste.

• Verdeel – afhankelijk van de toegestane maximale dakbelasting – de materialen over het dakoppervlak.

In 8 stappen zelf een groendak aanleggen met
lichtgewicht sedumtrays

Aanleggen plaatsen groendak 1

Stap 1 – Schoonmaken
Maak voor je begint je dak vrij van vuil, afval of andere materialen. Check meteen of de dakbedekking niet is beschadigd en of alles nog waterdicht is.

Aanleg groendak 2

Stap 2 – Wortelwerend folie (optioneel)
Heb je geen wortelwerende dakbedekking, dan raden we aan om wortelwerende folie te gebruiken ter bescherming van je dak. Houd bij het plaatsen rekening met een overlap van 50 cm.

Stap 3 – Eerste sedumtray plaatsen
Je kunt nu de eerste sedumtray op het dak plaatsen. Begin in de hoek van het dak en zorg dat je ongeveer 20 tot 30 cm afstand houdt van de dakrand.

Stap 4 – Volgende sedumtrays plaatsen
Zodra de eerste tray ligt kun je verder met de volgende trays. Deze plaats je een kwartslag gedraaid tegen de vorige. Op deze manier passen de lichtgewicht sedumtrays precies in elkaar.

groendak click n go sedumtrays aanleggen op maat maken

Stap 5 – Op maat maken
Wanneer je je dak niet helemaal kunt bedekken met de trays, kun je de trays eenvoudig op maat zagen. Let op: doe dit NOOIT direct op de dakbedekking. Bepaal op de grond de juiste afmeting en zaag de tray door.

lichtgewicht groendak aanleggen grind

Stap 6 – Grind aanbrengen
Het grind verdeel je tussen het profiel en de dakrand. Voor de grindlaag kun je dezelfde hoogte aanhouden als de hoogte van de sedumtrays.

lichtgewicht groendak aanleggen irrigeren

Stap 7 – Irrigeren
Liggen alle trays, dan is het belangrijk dat je ze meteen goed bewaterd. Leg je jouw groendak aan in een droge periode, zorg dan voor voldoende bewatering tijdens het aanleggen.

lichtgewicht groendak aanleggen onderhoud

Stap 8 – Onderhoud en bemesting
Sedum is vrijwel onverwoestbaar en heeft dus relatief weinig onderhoud nodig. Controleer 2 à 3 keer per jaar het onkruid, de bemesting en bewatering en jouw groendak ligt er het hele jaar perfect bij. Voor advies kun je natuurlijk terecht bij de SedumSpecialist.

GEEN KEUZE STRESS, WIJ LEGGEN HET AAN JE UIT!

SedumSpecialist biedt diverse groendak pakketten aan

Ben je klaar om te beginnen met het aanleggen van je groendak? Dan is het tijd om de nodige producten in huis te halen! Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben wij groendak pakketten samengesteld. Bekijk en vergelijk ze hieronder zodat jij precies weet wat je nodig hebt.