Wat is een intensief groendak?
Een intensief groendak wordt ook wel ‘natuurdak’ of ‘daktuin’ genoemd. Dit type groendak heeft veel weg van de tuinen die je ook op de begane grond tegenkomt. De vegetatie is zeer divers en vergt veel onderhoud. Bovendien is een zeer stevige dakconstructie vereist.
Intensieve groendaken worden veelal toegepast op de daken van grote bedrijfspanden. Waar een extensief groendak alleen uit sedum, mossen en/of grassen bestaat, varieert de beplanting van een intensief groendak van verschillende soorten grassen, bloembedden en bosschages tot zelfs bomen, looppaden en zitplaatsen. Vanwege de grotere en diversere begroeiing is er vanzelfsprekend ook meer onderhoud nodig. Alle planten hebben in ieder geval water en bemesting nodig en sommige gewassen gedijen het best met op z’n tijd een goede snoeibeurt.
Een daktuin is geschikt voor daken met een hellingsgraad van 1° – 4°. De substraatlaag begint bij een laagdikte van 15 cm, maar is vaak groter dan 20 cm, en kan uit diverse materialen bestaan, waaronder minerale gesteenten, gerecyclede materialen of organische stoffen. Met alle beplanting en een verzadigde ondergrond kan een natuurdak wel meer dan ± 700 kg/m² wegen. Belangrijk dus dat de irrigatie- en drainagesystemen van het groendak optimaal hun werk doen, zodat overbelasting van de dakconstructie wordt voorkomen.
Intensieve groendaken en subsidie
Wist je dat je in de meeste gevallen subsidie ontvangt voor de aanschaf van een groendak? Zo wordt meer groen natuurlijk alleen nog maar leuker! Let wel goed op bij het aanvragen van subsidie, in grotere gemeenten maken ze namelijk onderscheid tussen intensieve en extensieve groendaken. Heeft jouw groendak een hogere waterbergende capaciteit, dan krijg je meer vergoed, en laat dit nu net het geval zijn bij een intensief groendak. Bekijk snel welke subsidieregeling er voor jouw gemeente geldt! Als voorbeeld hebben we de groendak subsidieregeling van gemeente Utrecht voor je uitgelicht.