Wat is een extensief groendak?

Simpel gezegd is een extensief groendak onderhoudsarm. De vegetatie groeit na het plaatsen zelfstandig door en heeft weinig water nodig. Daarnaast heeft de onderlaag een bepaalde dikte.

Je ziet extensieve groendaken vaak op woonhuizen, garages, schuren en schuine daken. Ook steeds meer bedrijven maken gebruik van deze daken. Wat maakt een groendak nog meer extensief? Naast arbeidsextensief gaat het hier ook om de biodiversiteit. Een extensief dak kan mos, sedum, kruiden en gras bevatten. Als je praat over een sedumdak, zoals wij deze verkopen, dan bestaat een groendak volledig uit vetkruid (sedum) in meerdere soorten.

Nog een kenmerk van een extensief groendak is de dikte van de lagen onder de vegetatie. De opbouwdikte is tussen de 4 en 17 cm en kan een gewicht hebben van 30 tot 220 kg/m2. In het geval van een lichtgewicht pakket bestaat het groendak enkel uit sedummatten met 8 tot 12 verschillende planten. De totale dikte heeft weer invloed op de hoeveelheid waterbuffering. Geeft jouw gemeente subsidie op groendaken dan zullen ze hier hun eigen richtlijnen voor hebben.

extensief groendak biodiversiteit sedummatten
Aanleggen extensief groendak
Extensief groendak dikke laag substraat

Extensieve groendaken en subsidie

De groendak subsidie regelingen kunnen per gemeente erg verschillen. Bij de grootste gemeenten wordt onderscheidt gemaakt tussen intensieve en extensieve groendaken. In de meeste particulieren gevallen praten we al heel snel over een extensief groendak. Een intensief groendak is in tegenstelling tot extensief veel onderhoud intensiever. Intensieve daken lijken vaak ook eerder op een tuin. Een intensief groendak houdt veel meer water vast en daardoor zijn de subsidieregelingen vaak gunstiger.

Voorbeeld: Regelgeving groendak subsidie gemeente Utrecht

Verschil extensief intensief groendak Utrecht Voorbeeld

Extensief groendak lichtgewicht

In veel particulieren gevallen is een lichtgewicht sedumpakket een prima oplossing. Wij bieden twee gewichtklasse: 45 en 55 kg in natte toestand. Een lichtgewicht groendak kan geplaatst worden op daken tot 15 °. De vegetatiematten bestaan uit 8 tot 12 soorten sedumplanten.

Een dak met sedummatten is makkelijk te plaatsen en heeft 1 keer per jaar onderhoud nodig.